En övervakningskamera fångade 21-åringen på bild på en bensinstation. Bild från polisens förundersökningprotokoll. Foto: Polisen

Man planerade bränna ner skola – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man döms till fängelse i två år och sex månader i Attunda tingrätt för förberedelse till grov mordbrand i ett skolbibliotek. För att bli ihågkommen planerade mannen att starta en brand, efter det en explosion och sedan bli ihjälskjuten av polis.

Det var i början av april som mannen greps i Sollentuna med en machete i handen efter ett bråk. Vid gripandet upptäckte polisen föremål som gjorde att man tillkallade bombgruppen. De kunde även hitta en liten bok där det enligt domen fanns ”stridsplaner”.

Årsdagen till amerikansk skolattack

21-åringen hade för avsikt att bränna ner Fredrika Bremergymnasiet i Haninge, en skola med drygt 2 000 elever. Hans plan var att starta branden i biblioteket. Därefter skulle han åstadkomma någon form av explosion i byggnaden. Efter det var planen att få polisen att skjuta honom.

Ville bli ihågkommen

Den dömde mannen har i förhör berättat att han ville ta sitt liv genom ett ”statement”, att människor skulle komma ihåg honom. Enligt honom själv hade han däremot inte för avsikt att skada andra. Men uppgifter i utredningen pekar i en annan riktning, något som domstolen inte går in på då åtalspunkterna inte berör det.

Den planerade attacken skulle genomföras på årsdagen av massakern på Columbine High School i USA den 19 april 1999, då tolv elever dog och 21 skadades.

Frias delvis för planerna

Anledningen till att mannen frias från förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse är enligt tingsrätten att de rörbomber, fyrverkerier och gastuber som mannen införskaffat inte skulle kunna åstadkomma en tillräckligt stor explosion för att detta brott skulle fullbordas. En bild som åklagare Anna Stiernstedt inte delar.

– Tingsrätten har gjort en annan bedömningen än den jag gjorde gällande allmänfarlig ödeläggelse. Jag kommer nu att analysera domen och ta ställning till om en överklagan är aktuell, sägerhon.

Anna Stiernstedt har nu tre veckor på sig att överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.