Foto: Dagens Nyheter

Dom mot polis som slog berusad man

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna upprörde många, idag kom domen i åtalet som rör misshandel alternativt tjänstefel.

Hon bussade hunden på en våldsam och kraftigt berusad man och slog honom upprepade gånger med sin batong.

Åklagaren har beskrivit den misshandlade mannen som ”utåtagerande, humörväxlande och förvirrad”. Han raglade omkring blodig i centrala Stockholm efter att tidigare ha slagit sönder en ruta. Han ska också ha slagit flera personer, vilket han åtalats för.

Polis åtalas för misshandel

Men oavsett mannens agerande så var det inte rätt att bemöta honom med så mycket våld som polisen gjorde, anser åklagaren Mats Åhlund. Den filmade händelsen, som fått stor uppmärksamhet efter att ha publicerats på nätet, visar ett ”massivt övervåld”, anser han.

”Slog för löst”

Det anser inte den expert på självskydd som försvaret kallade för att vittna i Stockholms tingsrätt. Han berättade i stället att polisen slog för löst och förklarade att det var därför hon tvingades slå så många gånger.

Medan polisen vittnat om hur hon uppfattat situationen som extremt hotfull och hur hon var säker på att mannen skulle attackera henne så har den misshandlade själv inte tillfört mycket i utredningen.

Mannen minns inte

– Jag kommer inte ihåg vad som har hänt, så jag vet inte vad jag gjort och inte gjort, sade han i rätten.

Det enda han har ett minne av är att polishunden biter honom och att det gör ont.

Domen faller i eftermiddag.

Kan bli av med jobbet

  • Polisen som slog mannen är åtalad för misshandel alternativt tjänstefel. Hon nekar till brott.
  • Mannen blev biten i ljumsken av hunden, och fick blåmärken och svullnader av batongslagen.
  • Kvinnan riskerar att bli av med arbetet om hon döms för misshandel, enligt personalansvarsnämnden. Döms hon för ringa misshandel eller för tjänstefel kan hon däremot få behålla jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis åtalas för misshandel

Mer i ämnet