Misstänks ha lurat Stockholms stad på 27 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det var i samband med att Söderledstunneln skulle renoveras som fyra personer, bland dem en projektledare, en konsult och en vd för ett byggföretag, misstänkts ha trixat med falska fakturor.

Totalt misstänks de fyra männen ha lurat Stockholm stad på 27,4 miljoner med hjälp av falska fakturor. Männen, mellan 49 och 55 år, är åtalade bland annat för grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

– Det är skattebetalarnas pengar som har försvunnit i det här grova bedrägeriet. Stockholms stad har betalt de fakturor som entreprenören har ställt ut, säger Elisabeth Börjesson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Bedrägeri vid renoveringen av Söderledstunneln

Åklagaren yrkar på att konsultens bolag ska dömas till en företagsbot på 2,7 miljoner.

Dessutom kräver Stocholms stad ett skadestånd på 3,9 miljoner kronor samt återbetalning till staden på 23,5 miljoner kronor.

– Jag har yrkat på mellan 3 och 5,5 års fängelse beroende på deras olika roller i den här brottsligheten. Enligt mig har huvudmannen begått grovt bedrägeri i flera fall, grova skattebrott i olika bolag och grovt skattebrott, säger Elisabeth Börjesson.

Utöver de fyra männen åtalades även en kvinna för grovt skattebrott.

Domen kommer klockan 11 i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bedrägeri vid renoveringen av Söderledstunneln

Mer i ämnet