Domarna i mutmålet fastställs

Publicerad

Även hovrätten anser att förre stadsdirektören i Solna tog emot mutor inför bygget av Friends arena. Men övriga åtalade frias, precis som tidigare.

Våren 2012 fälldes numera bortgångne Sune Reinhold i tingsrätten för mutbrott. Fem män, bland andra kommunstyrelsens tidigare ordförande Lars-Erik Salminen (M) och Peabs grundare Erik Paulsson, friades för att ha mutat honom.

Reinhold ansågs ha tagit emot 375.000 i konsultarvode vid sidan av sin vanliga lön. Hovrätten gör nu en hårdare bedömning och menar att över 900.000 kronor var mutor.

– Jag är nöjd med att hovrätten på ett mycket otvetydigt sätt slår fast att ersättningen inte är tillåten, men mindre nöjd med att man inte anser uppsåtet styrkt för dem som beslutade om pengarna, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Tas ur dödsboet

Om straffet villkorlig dom och böter var rimligt, eller om brottet var grovt, tar rätten däremot inte ställning till eftersom Reinhold har gått bort. Pengarna ska tas ur dödsboet.

Det står, enligt hovrätten, klart att arvodet kunde ha påverkat hans beslut i jobbet. Reinhold borde ha vetat att den här typen av extrauppdrag måste godkännas. Att han dolde ersättningen ”talar för att han förstått att den kunde ifrågasättas”, skriver rätten i domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Muträttegången i Solna

Mer i ämnet