Nasserdine Menni och Taimour Abdulwahab. Foto: TT

Taimour Abdulwahabs bombfinansiär släpps

Uppdaterad
Publicerad

Han dömdes i Skottland för att ha finansierat självmordsbombaren i Stockholm 2010. I en ny dom mildras straffet för Nasserdine Menni, som nu släpps.

Menni dömdes tidigare till sju års fängelse för att ha försett Taimour Abdulwahab med pengar till bombdådet i Stockholm.

I en ny dom från skotsk domstol på tisdagen sänks straffet till tre år. Det kortare straffet anses ligga mer i linje med domar i jämförbara mål.

Bombdåd i Stockholm 2010

Menni har inte dömts för medhjälp men domstolen ansåg att han borde ha insett att de pengar han försåg den näre vännen Abdulwahab med – cirka 60 000 kronor – kunde gå till terrorism. Eftersom Menni greps redan i mars 2011 innebär sänkningen att strafftiden redan är avtjänad och att han nu kommer att släppas.

Den 28-årige Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds i hörnet Bryggargatan/Drottninggatan i centrala Stockholm den 11 december 2010. Abdulwahab kom till Sverige i början av 1990-talet och flyttade till Luton i Storbritannien 2001. Menni, som också bodde i Luton, hade daglig kontakt med Abdulwahab i flera år.

Den svenska utredningen har ännu inte lagts ned, men åklagaren har sagt att det är det troliga scenariot. Abdulwahab anses ha agerat ensam.

Självmordsdådet i Stockholm

Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds mitt i julhandeln i centrala Stockholm lördagen den 11 december 2010.

Han misslyckades flera gånger med att utlösa sina laddningar innan en till slut detonerade. Troligen var han på väg mot en större folkmassa.

Strax före dådet skickade han ett hotmejl till Säpo och TT där han talade om att det var ”dags att slå till”.

Abdulwahab föddes 1981 i Irak och kom till Sverige och Tranås i början av 1990-talet. Efter studenten 2001 flyttade han till Luton i Storbritannien för att studera sjukgymnastik. Han var gift och hade tre barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Stockholm 2010

Mer i ämnet