Nu har Förvaltningsrätten dom kommit: vård- och omsorgsnämndens beslut upphävs och ska istället tas i kommunfullmäktige Foto: SVT

Fel att lägga ner Huddinges kommunala hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om att lägga ner den kommunala hemtjänsten i Huddinge hävs. Det efter en dom från Förvaltningsrätten som nu har prövat ärendet.

Det var i november som vård- och omsorgsnämnden i Huddinge tog beslutet om att lägga ned den kommunala hemtjänsten. Orsaken var ett stort ekonomiskt underskott i verksamheten.

– Ja, det är ju ingen framgång att lägga ner den kommunala hemtjänsten, det är inget vi vill göra av ideologiska skäl, sa då ordföranden i vård- och omsorgsnämnden, Karl Henriksson (KD).

”Förvaltningsrättens dom stärker vår uppfattning”

Men beslutet överklagades och i december meddelade Förvaltningsrätten att de ska pröva ärendet. Nu har domen kommit: vård- och omsorgsnämndens beslut upphävs och ska istället tas i kommunfullmäktige.

– Det är en fantastisk nyhet. Inte minst för Huddinges äldre och de cirka 750 brukare som skulle tvingats byta hemtjänst och de 160 anställda som riskerade att sägas upp och bli arbetslösa – mitt i en brinnande pandemi. Förvaltningsrättens dom stärker vår uppfattning om att den här frågan hör hemma i kommunfullmäktige och inte ska beslutas i ett slutet rum med ordförande Karl Henrikssons (KD) utslagsröst, säger Sara Heelge Vikmång (S), gruppledare och oppositionsråd.

”Berör ett relativt stort antal brukare”

I domen står bland annat att beslutet berör ett relativt stort antal brukare som haft omsorg i kommunens regi och som därmed skulle behöva byta till privat aktör.

”Beroende på hur privata utförare väljer att etablera sig i kommunen kan beslutet komma att påverka kommunens möjlighet att tillhandahålla lagstadgad service och omsorg till kommunmedlemmarna.”, skriver Förvaltningsrätten i sin dom.

SVT söker vård- och omsorgsnämndens ordförande Karl Henriksson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.