”Domen mot SOS-sjuksköterskan felaktig”

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingscentrum vid Åklagarmyndigheten finner hovrättens dom som friade SOS-sjuksköterskan från ansvar för en 23-årig mans död felaktig.

Trots det ställer sig åklagaren vid Utvecklingscentrum tveksam till om domen bör överklagas, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Sjuksköterskan åtalades för vållande till annans död efter att inte ha skickat ambulans till den då 23-årige mannen som avled till följd av brusten mjälte, och i hovrätten lades framkallande av fara för annan till som andrahandsyrkande.

Kritik mot SOS Alarm

Båda instanserna friade dock sköterskan helt. Utvecklingscentrum anser att beviskravet för andrahandsyrkandet ställdes för högt och anser att det hade varit tillräckligt om åklagaren kunnat visa att mannen fortfarande hade varit vid liv vid den tidpunkt då ambulans tidigast hade kunnat vara på plats.

Dock ställer sig utvecklingscentrum tvekande till behovet av ett vägledande uttalande från Högsta domstolen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot SOS Alarm

Mer i ämnet