Dragkamp om Evert Taubes konstverkVar Evert Taube stockholmare eller göteborgare?

Uppdaterad
Publicerad

Allt pekar på att den enorma konstsamlingen signerad nationalskalden Evert Taube nu flyttas till Göteborg. I ett sista försök att behålla samlingen i Stockholm ska frågan nu snabbutredas.

Detta efter ett utspel av oppositionsrådet Roger Mogert (S), som vill ha kvar det Taubska arvet i huvudstaden.

Det har blossat upp en dragkamp mellan Stockholm och Göteborg. Och den i frågan inflytelserika organisationen Taubegruppen vill se konstnärens verk i Göteborg där hans arv väntas förvaltas bättre än i Stockholm.

Här i Stockholm ligger nämligen de drygt 40.000 teckningarna och grafiska bladen arkiverade på Moderna museet.

Konsthall i Göteborg

I Göteborg har politikerna redan tagit fram förslag på lösningar hur nationalskaldens konstnärskap skulle kunna lyftas fram, bland annat i form av en konsthall i hans eget namn i närheten av hans födelsehem.

I tisdags gjorde det socialdemokratiska oppositionsrådet Roger Mogert ett utspel för att rädda kvar konstverken. Utspelet fick snabbt gehör. Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt lovade att frågan ska snabbutredas.

-Som stockholmspolitiker kan man ju inte stå stillatigande om en konstskatt är på väg till Sveriges baksida. Skämt åsido, Evert Taube är en av våra nationalskalder så det är klart det finns ett värde i att hans konstverk är kvar i Stockholm, säger Roger Mogert (S) till ABC.

Men var Evert Taube stockholmare eller göteborgare?

-Göteborg kan ju försöka lägga beslag på Evert Taube. Han valde ju faktiskt att flytta hit och börja på Konstakademien. Fast egentligen borde väl hans konstverk flyttas till Argentina där han var medborgare, säger Devi Brunson som ABC träffar på Järntorget i Gamla stan, där en staty av Evert Taube står rest.

-Han är göteborgare som av en slump hamnade i Stockholm, säger Göran Nilsson, som också passerar Järntorget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.