Dramatisk ökning av knarkbeslag

Uppdaterad
Publicerad

Beslagen av LSD, cannabis och dopningspreparat ökade explosionsartat under 2012. Det visar siffror från Tullverket som SVT tagit del av.

Det som sticker ut mest är ökningen av LSD, tullen tog 1169 doser under förra året.

Samtidigt forsätter smugglingen av droger som köps via nätet från framförallt Kina och Sydostasien. Exempelvis skedde en stor ökning av narkotiska läkemedel i flytande form, beslagen ökade med 136 procent.

– Det mest anmärkningsvärda är ju förstås internethandeln. Beställningarna av nätdroger via internet ökar enormt, säger generaltulldirektör Therese Mattsson.

Riskfyllt beställa mediciner på nätet

– Det är inte bara de syntetiska drogerna, det är även dopningspreparat som ökar. Vi ser även att folk beställer mediciner och vad som är oroande med det är att beställarna inte kan vara säkra på att det är riktiga mediciner man får, fortsätter Therese Mattsson.

En stor härva med dopningsmedel som avslöjades förra sommaren drar upp siffran.  Drygt 328.000 tabletter lyckades Tullverket konfiskera. När det gäller just dopning sker mycket av trafiken via vår största flygplats.

– Droger på internet beställs via post och då kommer det in via Arlanda, den stora postsorteringen där. Hälften av våra beslag tar vi via postflödet på Arlanda, säger generaltulldirektör Therese Mattsson.

Heroin- och kokainbeslagen minskar

Samtidigt visar siffrorna att beslagen av heroin, kokain och kat har minskat under året.

– Vi inser ju att vi inte tar allt som kommer in i landet. Jag vågar inte säga hur många procent av de smugglade drogerna som vi tar men marknaden verkar omättlig, säger Therese Mattsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer