Användandet av vitt snus har ökat bland gymnasietjejer Foto: snus

Dramatisk ökning av snusande gymnasietjejer

Uppdaterad
Publicerad

Användandet av snus har ökat dramatiskt bland gymnasietjejer. Det visar Stockholmsenkäten där 9 500 elever har svarat på frågor. Och experter varnar nu för att det vita snuset är beroendeframkallande.

Det vita snuset som ofta är smaksatt har gjort att allt yngre målgrupper attraherats av att börja snusa.

– Vitt snus innehåller nikotin som är beroendeframkallande. Börjar man med vitt snus är det så att man fastnar i ett beroende, säger Joanna Stjernschantz Forsberg, som är specialistläkare på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

A Non Smoking Generation kritiska till marknadsföringen

– Tobaksindustrin har varit flitiga med att använda unga influencers och det gör ju att unga människor påverkas att pröva vitt snus. Man följer sina idoler i sociala medier som gör reklam för de här produkterna, säger Helen Stjerna som är generalsekreterare i A Non Smoking Generation.

Ett av de största tobaksbolagen i Sverige är självkritiska.

– Vid lanseringen av vitt snus användes annonser via sociala medier men vi tycker inte att det blev bra. Vi har inom branschen kommit överens om hur vi ska förhålla oss till kommunikaton av de här produkterna framgent och rikta oss mot vuxna människor, säger Johan Wredberg som är kommunikationschef på Swedish Match med inriktning på tobaksprodukter.

I videon berättar läkaren om riskerna med det vita snuset.

Regeringen utreder tobaksområdet

En särskild utredare ska se över vissa frågor på tobaksområdet. Meningen är att säkra en sammanhållen och systematisk reglering av tobak, e-cigaretter och påfyllnadsbehållare samt tobaksfria nikotinprodukter och- om det behövs- tobaks- och nikotinfria produkter som används som tobaksvaror. 

Källa: Regeringskansliet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.