Drönare stoppade flyg till Bromma

Uppdaterad
Publicerad

Drönare som flög i förbjuden zon tvingade Bromma flygplats att stoppa flygtrafiken i en halvtimme på fredagskvällen. Totalt 14 flyg försenades av stoppet, uppger Luftfartsverket. Polisen har inte lyckats hitta drönarflygarna.

Mellan 19.45 och 20.15 stängde Luftfartsverket luftrummet vid Bromma flygplats då drönare flög i den så kallade kontrollzonen. Zonen sträcker sig över hela innerstaden och stora förortsområden i norr och söder.

– Polisen observerade att en eller flera drönare flög över Årstafältet och larmade därför vårt kontrolltorn. Vi stänger alltid flygplatsen om vi får in ett sådant larm, säger Billy Josefsson, tjänsteman i beredskap på Bromma flygplats.

Drönare

14 flyg påverkades

Totalt 14 flygplan påverkades av stoppet. Elva flyg var på väg till Bromma flygplats och fick ligga i vänteläge i luften. Två av dem landade på Arlanda i stället, uppger Luftfartsverket.

Stoppet ska inte ha lett till några följdförseningar i flygtrafiken.

– Det går fort att köra i kapp så här sent på kvällen när trafiken börjar glesa ut. Värre är det när det är som mest trafik, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

Polisen har inte lyckats hitta de personer som styrt drönaren eller drönarna.

LÄS MER: Drönare som stoppar flygtrafiken – ett växande problem

Tredje stoppet på mindre än en vecka

Att flygplatser stoppar flygtrafiken på grund av drönare blir allt vanligare. Så sent som i förra helgen stängde både Arlanda och Bromma flygplats av trafiken under en halvtimme vardera.

– Det är ett stort problem. Säkerheten är alltid det viktigaste, men effekten blir ju att det drabbar resenärerna, säger Åsa Öhman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet