Dubbdäcksförbud på Hornsgatan

Uppdaterad
Publicerad

Med det nya året följer även nya lagar, förordningar och föreskrifter. Till exempel är det från och med idag förbjudet att köra med dubbdäck på Hornsgatan på Södermalm.

-Vi som bor här tycker att det är jätteskönt. Om det fungerar, vill säga. Polisen kanske inte lägger så stor vikt vid att kolla upp det, säger Åsa Pettersson.

Hur ser det ut på er bil?

-Det är dubbfritt! Annars går det inte, vi bor ju här.

1000 kr i böter om man åker fast

Dubbdäcksförbudet gäller i stort sett hela Hornsgatan mellan Söderledstunneln i öst och Hornstull i väst, och är ett sätt att försöka få ner halten av partiklar som dubbdäcken river loss i asfalten.

Åker man fast för att ha brutit mot dubbdäcksförbudet kostar det 1000 kr.

-Mig spelar det ingen roll, jag kör odubbat och har gjort sista året. Men det var inte med tanke på förbudet, jag gör det ändå. Det fungerar jättebra, men man får ta det lugnt vid vissa övergångsställen, säger Sören Lindkvist.

Få som får dispens

Undantagna från dubbdäcksförbudet är bland andra polisen, räddningstjänst, sjuktransporter och personer med garageplats på Hornsgatan.

Och det är få andra som kommer att få dispens från förbudet. Trafikkontoret har fått in ungefär 150 ansökningar från privatpersoner och företag som vill kunna köra med dubbdäck på Hornsgatan, men bara runt tio procent av dessa som kommer att få sin ansökan beviljad.

-Det är till exempel de som har handikapptillstånd, annars är restriktiviteten väldigt stor. Vi har till exempel också gett värdetransporter dispens, det finns ett behov där med bland annat rånrisken. Men deta ska vara ett starkt behov och det är få förutom handikkappade som fått tillstånd. Vi ska vara restriktiva, det här gör vi för miljöns skull, för att få ner antalet partiklar, säger Lars-Göran Jansson, utredare på trafikkontoret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.