Ny belysning testas i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

52 miljoner kronor. Så mycket kostar elen för Stockholms gatubelysning varje år. Nu testas nya typer av lampor för att se om kostnaden kan minska utan att trygghetskänslan påverkas.

Nu i mörkaste november är det lätt att känna obehag när man går ensam på platser där det saknas ljus.

Flera parkområden, bland annat på Djurgården, saknar gatlyktor.

Men vid Djurgårdsbrunnskanalen testas just nu en ny form av belysning, som både sparar energi och pengar.

– Vi använder rörelsestyrda sensorer som tänder lamporna när någon närmar sig. När personen passerat släcks lamporna igen, säger Gunnar Björkman, parkchef på Kungliga Djurgårdens förvaltning till ABC.

Drivs av solenergi

Stockholms stad har tillsammans med bland andra Djurgårdsförvaltningen och KTH satt upp 80 lampor av den här typen för att testa hur bra de fungerar.

Det fiffiga med den här belysningen är att den inte förbrukar någon el.

Ljuset tänds i stället med hjälp av batterier som laddas upp med solceller.

– Nu i november har det ju varit ovanligt solfattigt, men det lilla dagljus vi haft har räckt till att ladda batterierna, säger Gunnar Björkman glatt.

Den här tekniken passar bra på Djurgården, eftersom man slipper gräva ner elkablar i mark som är känslig för ingrepp.

– Det här är ett sätt att få folk att gå ut i våra parker utan att vräka på med massvis med ljus som lyser utan nytta stora delar av dygnet, säger Gunnar Björkman .

Belysningen dämpas automatiskt

Även vid Brommaplan provas ny belysningsteknik.

Vid en av gångvägarna har Stockholms stad satt upp lyktor, där ljusstyrkan dämpas efter en minut om ingen person gått förbi.

– Det är inte svårt att spara engergi om man släcker lamporna. Utmaningen är att dämpa belysningen utan att man samtidigt tappar känslan av trygghet, säger Anders Hedlund, projektledare i Stockholms stad.

Stockholms stads elräkning för gatubelysningen ligger på 52 milj kr om året.

Om den här tekniken skulle införas i större skala, skulle kostnaden kunna minska med minst 10 procent.

– Studenter från KTH gör enkätintervjuver med förbipasserande om hur de upplever den nya belysningen. När vi analyserat svaren, kan vi fatta beslut om hur vi går vidare, säger Anders Hedlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.