Lokalpolis Fredrik Wallén Foto: Privat/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dyra bildelar allt attraktivare för organiserade brottslingar

Uppdaterad
Publicerad

Stölder av bildelar fortsätter att öka i Sverige och särskilt drabbat är Stockholms län. På sex år har stölderna ökat med 227 procent i hela landet.
– Det är en stor problematik, säger Fredrik Wallén, kommunpolis på Lidingö.

Det är framför allt navigationssystem, airbags, rattar och strålkastare som stjäls från nyare bilmodeller. Från årsskiftet fram till mars i år har 885 bilägare i Stockholms län drabbas. På Lidingö ligger snittet på nästan en bilägare varannan dag.

– Vi vet att det generellt sett är internationella nätverk och en huvuddel av de stulna delarna skickas ut ur landet. Vi har en viss kontroll på vilka individer det rör sig om och försöker kontrollera dem så mycket det går, säger Fredrik Wallén, kommunpolis i Lidingö stad.

Organiserade ligor

Mellan 2013 och 2017 har anmälningarna om bildelsstölder i Stockholms län ökat med 240 procent, det visar statistik från Larmstjänst. I hela Sverige ligger ökningen på 227 procent mellan 2012 och 2017. Brotten begås ofta av organiserade ligor, i många fall med kopplingar till Baltikum. Enligt gränspolisen är ligorna få, men utför många brott.

Källa: Larmtjänst AB Foto: SVT

Under hösten 2017 och våren 2018 har polisen lyckats göra flera gripanden med koppling till den här typen av stöld. 2016 greps också en litauisk liga som hade begått uppemot 50 brott per natt.

– Efter att ligan greps såg vi en klar nedgång. Det är inte helt enkelt att komma till rätta med de här brotten. Det är ofta tack vare allmänhetens iakttagelser som vi kan gripa ligorna, säger Per Bengtson, kriminalinspektör på gränspolisen.

Brotten är svåra att utreda

Enligt Fredrik Wallén, kommunpolis i Lidingö stad, är brotten svåra att utreda. Han betonar vikten av att larma snabbt och att vara uppmärksam på misstänkta fordon i sitt närområde.

– Stölderna sker normalt nattetid. Rekognosering sker dagtid, och ser man mystiska rörelser så är vi väldigt tacksamma att få in tips om det, säger han.

Anmälningar mellan 1 januari – 6 mars 2018

Hela länet: 885

Botkyrka: 27

Danderyd: 29

Ekerö: 6

Haninge: 28

Huddinge: 50

Järfälla: 42

Lidingö: 27

Nacka: 39

Norrtälje: 20

Nykvarn: 2

Nynäshamn: 12

Salem: 5

Sigtuna: 24

Sollentuna: 28

Solna: 28

Stockholm: 355

Sundbyberg: 19

Södertälje: 24

Tyresö: 17

Täby: 24

Upplands-Bro: 6

Upplands-Väsby: 10

Vallentuna: 11

Vaxholm: 3

Värmdö: 14

Österåker: 26

Övriga: 9 Där ingen exakt brottsplatsadress finns annat än att det anmälda brottet skett inom Stockholms län

Källa: Preliminära siffror från Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer