Dyrare SL-kort stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Som tidigare flaggats för så stoppade S, MP, V och SD höjningen av SL-kortet som den borgerliga alliansen föreslagit.

Höjningen av SL:s taxor röstades ned med siffrorna 77 mot 72 i landstingsfullmäktige på tisdagskvällen. I ett pressmeddelande kommenterar oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) kvällens beslut:

–  Att vi stoppade den föreslagna höjningen på SL-kortet är ett viktigt steg i rätt riktning för regionen. Men det räcker inte. SL:s problem är att kostnaderna skenar samtidigt som resandeutvecklingen viker. Kostnaderna måste bantas och resenärerna bli fler. Lösningen är att effektivisera den centrala byråkratin, införa en enklare taxa och prioritera investeringar som ger fler resenärer och ökat bostadsbyggande.

”Ansvarslöst”

Enligt förslaget skulle priset för ett månadskort höjas med 100 kronor, från 790 till 890 kronor. Resten av SL:s biljetter skulle höjas med motsvarande procentsats. Detta för att man ska kunna lägga pengar på utbyggnad av kollektivtrafiken, enligt alliansen.

Den borgerliga alliansen kallar oppositionens agerande ansvarslöst.

– När de rödgröna nu gör gemensam sak med Sverigedemokraterna genom att populistiskt och ansvarslöst säga nej till 700 miljoner mer till kollektivtrafiken vänder de Stockholmsregionen ryggen. Det kommer påverka såväl hälso- och sjukvårdsverksamheter som landstingets finansiella säkerhetsmarginaler mycket negativt och drabbar såväl patienter som resenärer hela Stockholms län på ett väldigt beklagligt sätt, säger Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd, i ett pressmeddelande.

M föreslår besparingar

Den stoppade prishöjningen innebär att det fattas omkring 700 miljoner kronor i landstingets budget.

För att klara tappet har finanslandstingsrådet lagt ett förslag om ändrade ramar i budgeten. Förslaget innehåller bland annat besparingar i trafiken på 299 miljoner kronor och besparingar på 64 miljoner inom sjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.