Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomar i Botkyrka ska bort från gatorna och in i datorspelslokaler. Nu startar en e-sportförening upp i kommunen. Foto: SVT

E-sport ska stoppa gängrekryteringar i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Botkyrka kommun vill få bort ungdomarna från gatorna – och in i datorspelslokaler när den första e-sportsföreningen öppnar portarna under året. Förhoppningen är att satsningen ska minska kriminaliteten i kommunen.

Botkyrka har gått före regeringen och erkänt e-sport som en idrott vilket möjliggör för föreningar att söka bidrag på samma villkor som den lokala innebandyföreningen eller fotbollsklubben. Lukas Hepokangas blir den första att starta upp en e-sportsförening i kommunen.

– Det handlar om att få barnen att känna sig sedda, säger Lukas Hepokangas, e-sportsföreningen Konsolsport.

Datorspel har blivit en klassfråga, enligt föreningen. En dator med utrustning för e-sport kostar uppemot 30 000 kronor – mycket pengar för en familj.

– Speciellt i ett område som Botkyrka, säger Lukas Hepokangas.

Ska minska gängrekryteringar

I Botkyrka kommun är ambitionen att locka barn till positiva fritidsaktiviteteter – och på så sätt minska rekryteringen av barn till de kriminella nätverken i området

– Det här är en viktig satsning vi nu gör, säger Robert Aslan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka kommun.

Ser mer videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.