Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Edvin berätta om minuterna i det iskalla vattnet – och räddningen i sista stund. Foto: Privat, William Kvist/SVT

Edvin nära döden i isolycka på Värmdö – räddades i sista stund

Uppdaterad
Publicerad

I söndags gick Edvin Malm Casslén genom isen på Värmdö och trots isvana och dubbar lyckades han inte ta sig upp. I tjugo minuter blev han liggande i det iskalla vattnet innan räddningen kom.

– Jag hann tänka att ”här dör jag”, säger Edvin Malm Casslén.

Edvin har varit på isen många gånger. Men den här gången höll det på att sluta riktigt illa. Han gick genom isen och lyckades inte ta sig upp.

Platsen var relativt ödslig. Men genom sin visselpipa lyckades han efter tjugo minuter påkalla några personers uppmärksamhet. Något han själv ser som ren tur.

– Olyckan skedde ju på en söndag, om det hade vart på måndagen tror jag nog ingen hade hört mig, säger Edvin Malm Casslén.

Kroppstemperaturen nere på 29 grader

Efter larmet tog det endast sex minuter för ambulanshelikopter att komma till platsen. Från helikoptern lyckades sjukpersonalen dra upp Edvin ur isen, varpå han fördes till intensiven på Karolinska sjukhuset.

När han räddades är kroppstemperaturen nere på 29 grader.

Hyllar sina räddare på sociala medier

När Edvin vaknade på måndagsmorgonen skrev han ett numera uppmärksammat inlägg i Facebookgruppen Värmdöbor. Där efterlyste han och fick kontakt med några av de som hörde hans nödrop. Som han nu tackar för sitt liv:

”Är så himla glad och tacksam för att jag lever och kan skriva och tacka er!!”

OMKOMNA VID DRUNKNINGSOLYCKOR VID IS

2023: 7

2022: 4

2021: 16

2020: 10

2019: 11

Under 2000-talet har genomsnittligen 13 personer per år omkommit i drunkningsolyckor på isen.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.