Visa alla (2)

Efter 1177-skandalen: Chefläkaren ser mycket allvarligt på händelsen

Publicerad

På Region Stockholm ser man mycket allvarligt på skandalen med de inspelade vårdsamtalen, och chefläkare Johan Bratt är upprörd:
– Det får absolut inte hända igen, säger han.

På måndagen avslöjades av Computer Sweden att miljoner inspelade telefonsamtal som ringts till Vårdguiden 1177 legat oskyddade som helt öppna ljudfiler på internet. Samtalen har gått till företaget Medicall som tar emot alla samtal till 1177 från vårdregionerna Stockholm, Södermanland och Värmland.

– Jag ser väldigt allvarligt på händelsen och är både besviken och arg att det har kunnat ske, säger Johan Bratt, chefläkare på Region Stockholm.

Johan Bratt påpekar att frågor kring patientsäkerhet och patientsekretess är lagskyddade.

– Det här måste man som vårdgivare enligt lag sköta på ett säkert sätt. Aktuell vårdgivare måste i det här fallet skyndsamt redogöra för hur detta kunnat ske och säkerställa att det absolut inte kan hända igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer