Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Efter 12 år i vaktparaden – nu går hästen Oden i pension

Uppdaterad
Publicerad

I tolv år har hästen Oden burit pukor och pukslagare på sin rygg i vaktparaden, men nu är det slut med det – för nu väntar pensionen. SVT Nyheter Stockholm följde med Oden på hans sista högvakt.

Under fredagen samlades både svenska och utländska turister för att se när högvakten traditionsenligt red genom Stockholm city.

– Efter Vasamuseet, är högvakten Sveriges mest attraktiva turistattraktion, berättar Lena Linn, som är generalsekreterare för Föreningen för den beridna högvakten.

Det är inte vilken häst som helst som passar som pukbärare. Det krävs ett lugnt psyke, styrka och vana att hantera stadstrafiken.

– Oden är en mycket lugn häst, han tycker om att arbeta. Trumslagarna gillar honom, han krånglar sällan och hittar inte på hyss, säger Arne Wuolo, chef vid Kavalleriavdelningen.

Men nu kan Oden klassa sig som pensionär, och stadstrafik byts mot lugnet på en gård i Almunge.

Odens sista arbetspass Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.