Anna Ingmanson, avdelningschef för Närsjukvård i Region Stockholm. Foto: SVT/SLL

Region Stockholm om kritiken mot ätstörningsklinik

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm ser allvarligt på den kritik som lyfts fram i den externa granskningen av Stockholms Centrum för Ätstörningar. Rapporten visar att nio miljoner lagts på forskning istället för vård till patienter.

– Det är oerhört bekymrande för hela ätstörningsvården i länet, säger Anna Ingmanson, avdelningschef för Närsjukvård i Region Stockholm.

Det handlar om nio miljoner kronor som Stockholms Centrum för Ätstörningar (SCÄ) felaktigt lagt på forskning under åren 2015 till 2018. Resurser som hade kunnat gå till 4,5 till 5,5 heltidstjänster per år, eller cirka 450 nya patienter som skulle kunnat behandlas årligen.

Tips ledde till granskning

De växande vårdköerna och tips från externa aktörer ledde till att Hälso- och sjukvårdsförvaltningen valde att granska verksamheten.

– Vi fick tips om att det fanns omständigheter i verksamheten som inte var bra, därför valde vi att göra en fördjupad uppföljning, säger Anna Ingmanson, avdelningschef för Närsjukvård i Region Stockholm.

Hon fortsätter:

– Jag ser allvarligt på det som framkommit i rapporten. Det är oerhört bekymrande för hela ätstörningsvården i länet.

Vad betyder det för patienterna att vårdpengar har gått till forskning?

– Rapporten menar att det har bidragit till undanträngningseffekt och förvärrat kösituationen. Nu har vi tillfört mer resurser till en annan vårdgivare inom ätstörningsvården, så de får utökad kapacitet så att de kan ta emot fler patienter, säger Anna Ingmanson.

Hon fortsätter:

– Vår chefläkare är i kontakt med Stockholms Centrum för Ätstörningar för att se om det är några akuta patienter som behöver vård snabbt.

”Forskning ska inte tränga ut vården”

Rapporten kritiserar också Stockholms Centrum för Ätstörningar för att ha en otydlig gräns för hur pengar ska fördelas mellan vård och forskning.

Har verksamhetens uppdrag varit otydligt?

– Ur mitt perspektiv så har de haft ett väldigt tydligt uppdrag. Forskning är absolut nödvändigt, men det måste samspela med vården och inte tränga ut den.

Stockholms Centrum för Ätstörningar har fram till den 20 september på sig att svara på granskningen. Efter det ska Region Stockholm ta ställning till hur de går vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.