Den tingsrättsdömde mannen hade riggat kameror i sitt sovrum. Foto: polisens förundersökning

Rinkebypedofilen döms även i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

I juli dömdes den så kallade Rinkebypedofilen till tio års fängelse. Men åklagaren överklagade domen till hovrätten.  På tisdagen föll domen och straffet förblir tio år i fängelse, även om en av åtalspunkterna ändras.

Det massiva materialet med barnpornografi som hittades i mannens lägenhet har beskrivits som ett rekordbeslag. Dessutom har flera barn som bott i närheten vittnat om övergrepp.

I somras dömdes mannen till tio års fängelse, men åklagaren hade yrkat på 14 år. Dessutom ogillades fyra åtalspunkter.

– Vi har inget nytt som har dykt upp nu, utan det är samma material som i tingsrättsförhandlingarna. Men det borde ha dömts ett längre straff, sade åklagaren Åsa Lidefelt Skog innan hovrättsdomen.

På tisdagen föll domen i hovrätten och straffet blir detsamma. Den enda ändringen är att en av åtalspunkterna gällande grovt sexuellt övergrepp mot barn ändras till sexuellt ofredande.

– Jag har inga egentliga kommentarer. Man har inte angett något skäl från hovrättens sida så jag vet inte riktigt vad jag säga om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.