Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Janne Schaffers röda gitarr stals 2018. I klippet berättar han om känslorna kring gitarrens återkomst och vad den betyder för honom. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Efter utpressningen: Janne Schaffers gitarr hittad

Uppdaterad
Publicerad
Musikern Janne Schaffers stulna gitarr har hittats, rapporterar P4 Stockholm. Gitarren stals för knappt två år sedan, varpå tjuvarna krävde 200 000 kronor för att lämna tillbaka den.
– Det är blandade känslor, för den var väldigt sabbad, säger han till SVT Nyheter Stockholm.

Dyrgripen, en röd gitarr från tillverkaren Larrivée som hängt med honom sedan 1980-talet, stals vid ett inbrott våren 2018, det skriver P4 Stockholm. Tjuvarna krävde därefter en lösensumma på 200 000 kronor för att Schaffer skulle återfå ägodelen.

– Det var overkligt. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag fattar inte grejen, gitarren har inte det värde som tjuvarna begärde. Den var ju värdefull för mig, men köper man en ny så kostar den väl 20 000-25 000 kronor, säger Janne Schaffer.

”Den var väldigt sabbad”

Under fredagen kunde han kliva in på polissationen i Flemingsberg och återfå gitarren. Men hem kommer den inte riktigt än, först måste den renoveras.

– Den var väldigt sabbad. Jag vet inte vad de har gjort med den. Den var inte i samma skick som när den stals. Men nu ska den återställas till orginal. Jag vet inte ens om den går att spela på.

Går att reparera

Men Ulf Schmidt, som fått i uppdrag att återställa dyrgripen, är hoppfull.

– Det här kommer definitivt att gå att återställa. Det är en och en halv dags arbete lite drygt. Men eftersom det här är Janne Schaffers gitarr så kommer jag jobba med den i tre dagar, berättar han.

Ulf Schmidt har fått i uppdrag att återställa gitarren Foto: SVT

Hur gick det till när polisen hittade den?

– Det var någon större härva, men jag vet inte så mycket mer. När man kom över den så sa någon ”hade inte Schaffer en sån gitarr”. Det är ju lysande att polisen bland alla sprängningar och skjutningnar kan ägna tid åt att hitta en gammal gitarr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer