Under de senaste fem åren har 44 av landets kommuner förlorat mer än var fjärde invånare mellan 20 till 24 år, visar en kartläggning av Dagens Samhälle. Ekerö är en av de kommuner som hamnar i botten av listan. Trots att Ekerö är attraktivt med sin närhet till Stockholm, så har kommunen förlorat mer än var tredje ung person de senaste fem åren.
Detta är dock inte något som bekymrar Ekerös kommunalråd.
– De kommer tillbaka när de kanske har träffat någon, eller vill köpa villa eller vill bo på landet. Vi har en väldigt stark tillströmning av folk som vill bo här, säger Adam Reuterskiöld (M).
Flyttlassen går till Stockholm, Solna och Sundbyberg
Bara 49 svenska kommuner hade en positiv inflyttning av unga under samma femårsperiod. Framför allt gick flyttlasset till universitetsstäder som Lund, Umeå, Uppsala och Linköping. Även i Solna och Sundbyberg, två kranskommuner till Stockholm, har den unga befolkningen ökat kraftigt.
Bekymmersam utveckling
Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping, är djupt bekymrad över utvecklingen. Särskilt i de runt 100 kommuner, bland annat Sorsele, Ydre och Bräcke där befolkningen krymper och samspelet med en större stad saknas.
–De tappar marknadskraft. Färre fikar på stan och färre handlar i affärer. Det urholkar utbudet för alla som vill bo kvar och ofta påverkas företagandet eftersom det blir svårare att locka till sig kompetens, säger hon.
Här vill de unga inte bo: förändring i procent
Av 290 kommuner ligger Ekerö kommun fjärde sist
Habo Män: -33 procent Kvinnor: – 47 procent Tot: – 40
Sorsele Män: -45 procent Kvinnor: – 31 procent Tot: -39
Hammarö Män: – 31 procent Kvinnor: – 42 procent Tot: – 37
Ekerö Män: – 32 procent Kvinnor: – 40 procent Tot: -36
Krokom Män: -26 procent Kvinnor: – 42 procent Tot: – 34
Förändring i befolkningsantalet: 15–19-åringar 2012 jämfört med 20–24-åringar 2017. Källa: SCB/ Dagens samhälle