Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En kollega fick ett slag i huvudet” – hör taxichauffören Mohsen Tarzi om situationen med laddstolparna vid Arlanda. Foto: Simon Lundvall

Eldrivna taxibilar prioriteras på Arlanda – taxichaufförer i slagsmål om laddstolpar

Uppdaterad
Publicerad

För få laddstolpar till eldrivna taxibilar orsakar fysiskt bråk på Arlanda när Swedavia prioriterar miljövänliga fordon.

– Situationen på Arlanda när det gäller elstolparna är bara katastrof, säger Mohsen Tarzi, taxichaufför.

Taxi Stockholm har 300 eldrivna bilar, och fler blir det. Nu riktar Taxi Stockholm kritik mot Swedavia för att de inte möter efterfrågan av laddare till bilarna. Men Swedavia som prioriterat miljövänlig taxi sedan 2005, anser att laddarna räcker till.

– Vi har 30 stycken laddplatser, så jag tycker vi är ganska väl förbedda, säger Johan Lindsten på Swedavia, ansvarig för parkering på Swedavia.

Swedavias prioriteringssystem

  • På Arlanda är miljötaxi prioriterat sedan 2005.
  • Idag får endast miljötaxi åka ifrån Arlanda med kunder. Eldrivna taxibilar har alltid förtur i kösystemt till hämtningar.
  • Under 2023 har det i snitt varit 1600 hämtningar från Arlanda varje dag.

Källa: Swedavia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.