Beställningen gäller tio strålkanoner till Nya Karolinska sjukhuset. Foto: TT

Elekta får svidande kritik av landsting

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms läns landsting är starkt kritiskt och överväger att häva ett jätteavtal med börsnoterade medicinteknikbolaget Elekta, det skriver Affärsvärlden.

– Min slutsats är att det är ett väsentligt avtalsbrott. Vi har efter en mycket noggrann upphandling kommit fram till ett avtal med Elekta och så kan de inte leverera vad vi avtalat om, säger landstingets chefsjurist Anne Rundqvist till tidningen.

I en skrivelse från landstinget benämns Elekta ha agerat vårdslöst. Beställningen gäller tio strålkanoner till Nya Karolinska sjukhuset för cirka en halv miljard kronor, men leveranserna har inte hållit måttet, enligt landstinget.

Förseningarna riskerar nu också att drabba patienterna.

Elekta avvisar all kritik

”Vi har en helt annan syn. Elekta vidhåller uppfattningen att systemet uppfyller alla kravspecifikationer i kontraktet. Elekta har också föreslagit en långtgående lösning för att möta SLL:s förväntningar”, skriver bolagets talesperson Gert van Santen i ett mejl till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.