Foto: SVT

Sju elever på Lidingöskola till sjukhus

Publicerad

Sju elever och en vuxen på Käppala skola på Lidingö fick på torsdagen föras till sjukhus efter att bland annat fått problem med andningen. Under eftermiddagen meddelade polisen att man inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada men vad som orsakat sjukdomsfallen vet man inte.

Efter lunch på torsdagen ska en av eleverna på en skola i Lidingö stad ha blivit så dålig att han inte kunde tala och fick problem med andningen. SVT har pratat med en mycket orolig förälder till den insjuknade eleven som berättar att hans son förts till sjukhus.

– Jag pratade med skolan och bad dem ge min son telefonen men de sa att det inte gick, att han var helt liggandes. Han kunde inte ens prata, hade problem att andas och ingen känsel i kroppen, säger föräldern.

Polisen inkopplade

Polisen meddelade under torsdagseftermiddagen att man inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada i och med sjukdomsfallen.

”Vi gör det med anledning av att vi ska undersöka om någon i en grad av oaktsamhet har begått brott.”, skriver polisen på sin hemsida.

I ett tidigt skede misstänktes det röra sig om någon typ av läckage. Räddningstjänsten kunde vid 14.40-tiden utesluta detta efter att, för säkerhets skull, ha skickat ut kemexperter till skolan.

En handfull elever har insjuknat

Totalt fick sju elever och en vuxen föras till sjukhus för observation. På torsdagskvällen meddelande Lidingö kommun att samtliga elever var hemma och att de under omständigheterna mår bra.

Kommunen vet i nuläget inte vad som har orsakat symptomen.

– Elever har insjuknat och även brandlarmet har gått av någon anledning. Varför vet vi inte nu. Räddningstjänsten har ryckt ut och skolan är utrymd, säger Ulf Pettersson som är pressansvarig på Lidingö kommun.

Både sjukvård och polis var under eftermiddagen på plats vid skolan. På kvällen hade polisen lokaliserat platsen där de drabbade har vistats och de utreder nu vad som har hänt.

Oroliga föräldrar står utanför Käppala skola på Lidingö efter att flertalet barn insjuknat med bland annat andningssvårigheter. Foto: SVT

Flera elever i kö till skolsköterska

Föräldern till pojken som förts akut till sjukhus tycker att situationen är allvarlig.

– När jag pratade med skolan var det ett tiotal elever som stod i kö till skolsköterskan, säger föräldern.

Vet du vad det beror på att din son blev sjuk?

– Jag frågade skolan men de vill inte ens tala om vad de gav eleverna för mat idag, säger föräldern.

Enligt Lidingö stads hemsida serverade skolan idag:

Pasta Lady & Lufsen (Köttbullar i tomatsås med spaghetti)

Husets broccolibiffar med bulgurpytt och kryddig paprikacréme

Mellanmål: Yoghurt, fruktsallad, ost, kaviar, morotsbit

Prover från maten ska tas

Sodexo, företaget som levererat mat till skolköket, åkte till platsen för att undersöka om sjukdomsfallen kan vara matrelaterade.

– Det ska tas prover på maten, Alex Espinoza från Sodexo.

Personal från Miljö- och stadsbyggnadskontoret var också på plats och jobbade utredningstekniskt på skolan.

Många ambulanser och polis på plats på Käppala skola efter larm om flertalet insjuknande elever. Foto: SVT

– Jag utgår från att de tar prover på mat och luft. De försöker nu utreda vad som kan ha orsakat det här, säger Tapio Liimatainen, tillförordnad förvaltningschef på lärande- och kulturförvaltningen i Lidingö stad.

Skolan utrymd

Ett antal föräldrar ska ha velat hämta hem sina barn, men efter brandlarmet stängde skolan och eleverna samlades i olika lokaler på skolområdet i väntan på mer information.

Hur arbetar ni med att informera föräldrar och anhöriga?

– Vi har en digital lärplattform och genom den skickar vi ut nyheter till alla vårdnardshavare och medarbetare. Vi skickar också sms-information till vårdandshavarna, säger Tapio Liimatainen, tillförordnad förvaltningschef på lärande- och kulturförvaltningen i Lidingö stad.

Öppet som vanligt fredag

Skolan ska hålla öppet som vanligt på fredagen men skoldagen kommer att se annorlunda ut och kommer delvis att äga rum i andra lokaler, skriver Lidingö kommun på sin hemsida.

Lidingö kommuns kommunikatörer har ännu inga svar på vad som har hänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer