Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se elevernas egna bilder av skolmaten i klippet. Foto: Privat

Elevernas bilder – trodde det var parasiter i skolmaten

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan blev flera elever vid NTI-gymnasiet på Odenplan i Stockholm dåliga av skolmaten. Det fanns uppgifter om att det var fiskparasiter i maten men det visade sig senare inte stämma.

SVT rapporterade i november i den här artikeln att elever blivit sjuka och att det var parasiter i skolmaten, men det visade sig inte stämma.

Och det här är inte första gången som eleverna på NTI-gymnasiet påtalar problem med skolmaten, vilket Aftonbladet berättat om. Ända sedan terminsstart har maten upplevts sämre, och vissa dagar räcker den inte till åt alla.

Problemen ska ha uppstått efter att skolan avskaffade sitt system med matkort som innebar att eleverna kunde äta ute. Istället införde man en egen matsal.

Rektor bekräftar: ”Borde inte hänt”

NTI-gymnasiets rektor Katherine Berg bekräftade i ett mejl till SVT att fiskparasiter hittats i maten, men nu skriver skolan i ett pressmeddelande att det inte fanns några parasiter i maten.

– Detta borde självklart inte ha hänt, jag förstår att eleverna tyckte det var obehagligt, sa Katherine Berg då.

Vad tänker du om de andra problemen som påtalats?

– Att maten tagit slut ett handfull gånger är beklagligt, jag upplever dock att vår leverantör blivit bättre på att uppskatta rätt mängd för vår skola. Vi vill precis som alla skolor hitta en balans där vi har så lite matsvinn som möjligt, samtidigt som maten självklart ska räcka till alla.

Vilka åtgärder vidtar ni framöver för att situationen ska bli bättre?

– Vi har ett matråd med eleverna där de får lämna synpunkter till oss på skolan och direkt till vår matleverantör. Vi ställer naturligtvis också tydliga krav på vår leverantör både vad det gäller matens kvalitet och mängd.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.