Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriminella försöker smuggla ut pengar och värdesaker från Sverige på olika sätt, inklusive att gömma dem i barnens blöjor. I klippet ovan berättar gränspolisens enhetschef Magnus Mowitz om beslag de hittills gjort på Arlanda i år. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Elva miljoner i värdeföremål beslagtagna på Arlanda – med nya lagens hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet har gränspolisen på Arlanda lyckats beslagta föremål och kontanter till ett värde av elva miljoner kronor.

– Dessa föremål smugglas till länder utanför EU- och Schengenområdet, säger Magnus Mowitz, som är enhetschef på gränspolisen.

Lyxföremål och kontanter som hittas på resenärer eller i bagaget när de är på väg att flyga utomlands kommer främst från vinster från kriminell verksamhet.

– Vi har ett nära samarbeta med andra myndigheter för att fånga dessa personer som försöker föra ut värdeföremål, säger Mowitz.

Polisen gjorde sitt största beslag för året förra veckan, då de konfiskerade guld till ett värde över en miljon svenska kronor. Guldet hittades gömt i en liten väska tillhörande en person som skulle resa ut.

I videon ovan hör du gränspolisens chef om de senaste månadernas beslag och vikten av den nya lagen.

Polisens befogenheter i gränsnära områden

Utdrag ur den nya lagen:

Kroppsvisitation och husrannsakan för att förebygga eller upptäcka brottslig verksamhet

I ett gränsnära område får en polisman:

1. kroppsvisitera en person i direkt samband med att han eller hon reser in till eller ut från landet, eller

2. genomsöka ett transportmedel i direkt samband med att det används vid en inresa till eller utresa från landet.

Åtgärderna får vidtas endast i den utsträckning det behövs för att förebygga eller upptäcka brottslig verksamhet som innefattar brott för vilket är föreskrivet fängelse i mer än ett år.

DET GÄLLER OM DU SKA FÖRA UT PENGAR UR LANDET

• Om du ska ta med dig motsvarande 10 000 euro eller mer i kontanta medel när du reser över EU:s gräns ska du anmäla det till Tullverket. Inom EU gäller den fria rörligheten för varor och tjänster, men vissa EU-länder kan ändå ha plikt att anmäla vissa summor.

• Tullverket har rätt att leta efter kontanta medel i transportmedel, bagage, handväskor, post och paket. Om det finns anledning att tro att en person inte har anmält att den reser med kontanta medel kan kroppsvisitation genomföras.

• Beslag av stora summor av kontanter kan väcka misstanke om penningtvätt av brottsvinster: ”Brottsvinster förs ut från Sverige för att tvättas i andra länder. Pengarna hamnar sedan i fickorna på grovt kriminella som styr narkotikahandel och smuggling”, uppger Charlotte Svensson, generaltulldirektör.

Källa: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.