Polis knuffade man ned för trappa – anmäld för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Ett uppmärksammat klipp där en polis knuffade ned en man i en trappa i centrala Stockholm sprids på sociala medier. Men nu försvarar polisen händelsen samtidigt som polismannen anmälts för tjänstefel.
– Vi har ju viss befogenhet att använda den här typen av våld i samband med sådana här situationer, säger Per Fahlström, polisens presstalesperson.

Det var under lördagen som händelsen inträffade i samband med nazistiska NMR:s demonstration i Stockholm. I en video som fått stor spridning i sociala medier syns hur en polis, beväpnad med ett elchockvapen, knuffar till en man så han faller ned för trappan till T-centralens uppgång vid Sergels torg. I samband med knuffen hörs också ett knattrande ljud från vapnet.

Videon spelades in av Matilda Tudor som strax innan hade hoppat av tunnelbanan.

– Jag ser att det är tjafs mellan killen och en av poliserna. Killen tvärvänder och polisen kommer ikapp honom. På något vis används vapnet och polisen knuffar honom i ryggen så att han faller. Men oavsett om det användes vapen eller inte är polismannens agerande väldigt anmärkningsvärt, säger Matilda Tudor.

Sergels torg precis efter avspärrningen av Drottninggatan i lördags. Foto: Matilda Tudor

Polismannen anmäld för tjänstefel

Tumult hade uppstått på platsen redan innan knuffen i ryggen och det var i samband att polisen försökte skingra grupperingarna som en polisman till slut valde att knuffa till mannen.

Per Fahlström, polisens presstalesperson, bekräftar händelsen men säger samtidigt att elchockvapnet aldrig avfyrades.

– Däremot så finns det en funktion i vapnet så att det låter och blixtrar och det är det som hände.

Den berörda polismannen har nu anmälts för tjänstefel men polisen försvarar händelsen.

– Vi har ju viss befogenhet att använda den här typen av våld i samband med sådana här situationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.