På Rörstrandsgatan i Stockholm är det tätt mellan uteserveringarna. Men glesare än vanligt på dem. Här har restaurangägarna lärt sig att följa nya direktiv efter alla kontroller från myndigheterna. En av restaurangerna har haft fyra oannonserade inspektioner på kort tid.
På några av borden har personalen redan fått lappar på plats som informerar gästerna om den nya enmetersregeln.
Sedan den 1 juli är det kommunerna som har ansvar för att restaurangerna följer alla föreskrifter och regler för att begränsa smittspridningen. Och från och med den 7 juli gäller även den nya enmetersregeln, som tillsammans med andra föreskrifter ska förhindra trängsel. Det handlar bland annat om att mat och dryck endast får serveras till sittande gäster och att restauranger ska erbjuda möjlighet till handtvätt eller handsprit.
Tidigare har restriktionen varit att det ska vara ”en armlängds avstånd” mellan sällskapen, men nu har alltså kommunerna och restaurangägarna ett exakt mått att förhålla sig till.
Se i klippet ovan hur den nya lagen efterföljs och tas emot bland stockholmarna.