Martin Kiis måttar upp cirka 140 centimeter till sällskapet intill. Foto: Andreas Lidefors Westholm / SVT

En meter mellan gästerna – så efterföljs regeln på stans serveringar

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen började den nya föreskriften om avstånd på restauranger och uteserveringar gälla. Från och med nu måste det vara minst en meter mellan olika sällskap. SVT gav sig ut på stan för att se hur lagen togs emot.

På Rörstrandsgatan i Stockholm är det tätt mellan uteserveringarna. Men glesare än vanligt på dem. Här har restaurangägarna lärt sig att följa nya direktiv efter alla kontroller från myndigheterna. En av restaurangerna har haft fyra oannonserade inspektioner på kort tid.

På några av borden har personalen redan fått lappar på plats som informerar gästerna om den nya enmetersregeln.

Coronapandemin

Sedan den 1 juli är det kommunerna som har ansvar för att restaurangerna följer alla föreskrifter och regler för att begränsa smittspridningen. Och från och med den 7 juli gäller även den nya enmetersregeln, som tillsammans med andra föreskrifter ska förhindra trängsel. Det handlar bland annat om att mat och dryck endast får serveras till sittande gäster och att restauranger ska erbjuda möjlighet till handtvätt eller handsprit.

Tidigare har restriktionen varit att det ska vara ”en armlängds avstånd” mellan sällskapen, men nu har alltså kommunerna och restaurangägarna ett exakt mått att förhålla sig till.

Se i klippet ovan hur den nya lagen efterföljs och tas emot bland stockholmarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet