En miljon kronor som skulle gått till 127-festivalen i Skärholmen är borta. Foto: Jessica Gow/TT

En miljon försvunnen – skulle gått till ungdomsfestival i Skärholmen

Uppdaterad
Publicerad

Skärholmens stadsdelsnämnd i södra Stockholm misstänks ha blivit lurade på mer än en miljon kronor som skulle gått till en ungdomsfestival. Ett förfalskat kontoutdrag användes för att dölja att pengar istället gått till flygresor och boende på hotell, rapporterar Aftonbladet.

Under 2018 och 2019 betalade Skärholmens stadsdelsförvaltning ut tre miljoner kronor till en förening som anordnat 127-festivalen – en populär ungdomsfestival i stadsdelen.

Nu visar en granskning som Aftonbladet gjort att mer än en miljon kronor av de utbetalade pengarna försvunnit. Istället för att gå till festivalen har pengarna gått till resor och hotellnätter, enligt en polisanmälan från förvaltningen.

– Jag har svårt att se att vi kommer kunna få tillbaka dem, eftersom det inte finns något av värde kvar i konkursboet, säger Patrik Åhnberg, stadsdelsdirektör i Skärholmen, till tidningen.

Misstänks ha förfalskat kontoutdrag

Enligt interna handlingar hos stadsdelsförvaltningen framgår det att en tidigare medarbetare i föreningen misstänks ha förfalskat ett kontoutdrag för att dölja att alla pengar var borta.

När föreningen gjorde en genomgång av transaktionerna på sitt bankkonto visade det sig att ett stort antal av dem inte var kopplade till festivalen.

Föreningen, som även den gjort en polisanmälan, har nu gått i konkurs och den tidigare ordföranden vill inte kommentera händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.