Mannen hittades på en bensinstation i Fittja. Foto: Stefan Johansson

Man skjuten i Fittja

Uppdaterad
Publicerad

En man är livshotande skadad efter att ha blivit skjuten i en bil i Fittja på lördagseftermiddagen. Skjutningen uppges ha skett i samband med en prokurdisk demonstration och Säpo har informerats om händelsen.

– Mannen fördes med ambulanshelikopter till sjukhus och polis på sjukhuset beskriver hans skador som livshotande, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Mannen uppges ha skjutits i samband med en kurdisk demonstration i Fittja. Enligt arrangörerna var motivet till attacken politiskt.

– Det här är en direkt attack mot demonstrationen, mot kurderna, säger en talesperson för arrangörerna, som väljer att vara anonym.

Hålls nersövd

Under söndagen meddelar Stockholmspolisen att mannen hålls nersövd och har fortfarande livshotande skador.

– Mer än så vet vi inte just nu. Är det kommer fortsätta att jobbas med under dagen. Än är ingen gripen, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Polisen kommer att hålla vidare förhör under dagen samt knacka dörr i området.

Minst två skott avlossade

Mannen som skottskadades befann sig i en följebil till demonstrationen, en minibuss draperad med kurdiska flaggor, när han blev skjuten. Han vårdas nu på Karolinska sjukhuset i Stockholm, där ett 60-tal kurdiska demonstranter samlades under kvällen.

Minst två skott ska ha avlossats från en annan bil, som lämnade platsen i hög fart. Händelsen utreds som försök till mord. Minibussen har undersökts av tekniker och bärgats från platsen.

Enligt en polisanmälan ska händelsen ha föregåtts av ett tumult vid en turkisk föreningslokal, där demonstranter uppges ha kastat sten.

– Vi har inte själva sett vad som har hänt, men man har skrivit en anmälan om våldsamt upplopp, säger Dan Andersson, stationsbefäl vid region Syd i Stockholm.

Säpo har informerats

Det finns ännu inget klart signalement på den eller de som befann sig i den andra bilen.

– Man ska arbeta med dörrknackning senare under kvällen, säger Towe Hägg.

Säkerhetspolisen har informerats om skottdådet.

– Vi känner till det och vi följer ärendet. Men utredningen hanteras av polismyndigheten, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo.

Arrangören beskriver det som en politisk attack. Har ni fått någon sådan indikation?

– Det är för tidigt att säga. Men vi följer ärendet och bistår polismyndigheten med den information vi kan ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.