Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Blåljusbilder

Två gripna efter dödsskjutningen i Bredäng

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern har skjutits ihjäl utanför ett flerfamiljshus i Bredäng i södra Stockholm på måndagsmorgonen.

– Vi kan bekräfta att han har avlidit och att anhöriga är underrättade, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Vid 05.30-tiden på måndagsmorgonen fick polisen samtal från Bredäng om att en eller flera smällar hörts och att en person setts ligga på marken utomhus vid ett flerbostadshus.

– Polis och ambulans kallades till platsen och när vi kom dit visade det sig handla om en person som var skottskadad. Han var mycket allvarligt skadad, rent av livshotande, och fördes till sjukhus, säger Per Fahlström.

Två gripna

Strax efter klockan åtta bekräftade polisen att mannen avlidit av sina skador. Enligt uppgifter till SVT är den skjutne en man i 45-årsåldern.

På måndagseftermiddagen meddelade polisen att två personer gripits.

Utredningen befinner sig i en ”väldigt intensiv fas”, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson hos polisen, till TT.

– Vi ser i nuläget ingen stark koppling till det vi brukar kalla gängkriminalitet.

Uppgifter: Utreder hedersmotiv

Enligt uppgifter till både Aftonbladet och Expressen utreder polisen ett hedersrelaterat motiv. Det är inget som polisen bekräftar.

– Vi kan inte gå in på detaljer om motivet ännu, säger Boström Thomas.

Enligt handlingar SVT tittat på utsattes den nu mördade mannen för en grov misshandel 2022, där tingsrätten fastslog att motivet till misshandeln var hedersrelaterad.

Den som dömdes för misshandeln var en man som ansåg att hans ex-fru var i en olämplig relation med den man som under måndagen sköts ihjäl i Bredäng. Mannen som dömdes för misshandeln nekade till brott och när fallet togs upp i hovrätten ansåg de inte det bevisat att det funnits hedersmotiv.

Andra skjutningen på kort tid

Skjutningen i Bredäng var den andra på kort tid i Stockholmsområdet. Under söndagskvällen sköts en man i Flemingsberg i Huddinge. Enligt uppgifter till SVT är en anhörig till den mannen medlem i ett kriminellt gäng.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen sköts tidigt på måndagsmorgonen och skotten hördes av flera boende i området. Hör närboende Olga Irrazabal: ”En till – hemskt”. Foto: Blåljusbilder, Moa Ferm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.