Skjutningen inträffade i biljetthallen framför flera vittnen. Foto: Brottsplats Sthlm

Man skjuten till döds vid Älvsjö station

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern har avlidit efter en skjutning vid Älvsjö station i södra Stockholm. Flera personer blev vittnen till händelsen.

– Jag hörde ett skott och såg en person ligga skrikandes på marken, säger ett vittne till SVT.

Strax efter klockan 17 på lördagen fick polisen in flera samtal om skottlossning vid pendeltågsstationen i Älvsjö. Skjutningen inträffade i biljetthallen, utanför spärrarna.

– Jag var på väg ner till pendeltåget när jag hörde ett skott och såg någon ligga skrikandes på marken, säger ett vittne till SVT, och fortsätter:

– Jag såg en kille med mask titta upp och skjuta mot en annan person som sprang iväg. Jag sprang iväg till pendeltåget och gömde mig, jag var så jävla rädd.

En annan person som befann sig på stationen säger till SVT att ordningsvakter uppmanade passagerare att lämna perrongen.

– Vakterna beordrade alla på plattformen att gå på tåget.

Konstaterades död på plats

Det var ordningsvakter som först hittade den skjutne mannen, uppger polisen.

– De kunde konstatera att en person var skottskadad och att den eller de personer som utfört det här hade lämnat platsen, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Flera polispatruller kallades till platsen och kunde där konstatera att mannen hade avlidit. Mannen var i 20-årsåldern och hans anhöriga har underrättats, uppger polisen.

Polisen har inlett en förundersökning om mord. Brottsplatsen och pendeltågsstationen spärrades av för teknisk undersökning. Ett stort antal vittnen hördes av polisen och polisen ska ha undersökt bilder från övervakningskameror.

– Vi har fullt upp med jättemycket vittnen och personer som uppehållit sig vid platsen, sa Eva Nilsson på lördagskvällen.

Pendeltågsstationen har spärrats av. Foto: Erik Simander/TT

”Massor med folk”

På Älvsjömässan, intill pendeltågsstationen, pågick båtmässan ”Allt för sjön” under helgen. Mässan skulle snart stänga för dagen när skjutningen inträffade.

– Det var massor med folk som strömmade mot pendeln, säger Folke Rydén, dokumentärfilmare och före detta korrespondent för SVT.

Han var på väg hem från mässan när han möttes av rop om skottlossning.

– Folk föreföll helt klart chockade. Jag frågade en kvinna vad som hänt och hon hade sett allt, säger han.

Han berättar att det snabbt kom många poliser och vakter. Några av dem sprang direkt från båtmässan för att hjälpa till.

Strax innan midnatt på lördagen meddelade polisen att tågen återigen stannar på Älvsjö station. På söndagseftermiddagen var ingen gripen misstänkt för skjutningen.

Foto: Ingrid Thörnqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.