”Jag kommer vara på brädan ungefär 10-12 timmar varje dag med 25 kilo utrustning på ryggen”, säger Erik Sander. Foto: Kajsa Silow

Erik ska åka Sverige runt – på longboard

Uppdaterad
Publicerad

Med start i Smygehuk ska Nackabon Erik Sander åka runt hela Sverige på sin longboard. Det är en resa på ungefär 500 mil och ett äventyr som ingen någonsin gjort tidigare.

– För att det ska vara ett äventyr tycker jag att man inte ska veta om man rent fysiskt eller mentalt klarar av det, säger Erik Sander.

Eriks resa börjar i Smygehuk. Han ska åka längs landets västra sida norrut upp till Karesuando, följa finska gränsen söderut ner till Haparanda för att sen ta östkusten tillbaka till start.

Drabbades av MS som 24-åring

2004 drabbades Erik av den kroniska, neurologiska sjukdomen MS. Sjukdomen drabbar nervceller i hjärnan och ryggmärgen. Samtidigt som Erik genomför sin resa kommer han att samla in pengar till hjärnfonden.

– Jag drabbades av MS när jag var 24 år. Peppar, peppar så har det gått ganska bra för mig men det talas inte så mycket om de här neurologiska sjukdomarna. Jag tror att det finns ett behov av medvetandegörande kring det.

Ungefär 500 mil ska Erik Sander färdas på sin longboard. Foto: Kajsa Silow

Vänjer kroppen vid ryggsäcken

Förberedelserna har pågått sen augusti. Erik planerar sin rutt via kartor på nätet. Han måste se vilka vägar som är asfalterade så att han kan ta sig fram. Dessutom har han en ryggsäck fylld med gjutjärn, vattenflaskor och annat tungt som han bär med sig för att vänja kroppen.

– Man kommer fråga sig själv ganska många gånger varför man håller på med det här. Jag kommer vara på brädan ungefär 10-12 timmar varje dag med 25 kilo utrustning på ryggen, säger Erik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer