Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kulturhus för hemlösa har öppnat i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en dryg månad tillbaka finns Kulturhuset för hemlösa i Stockholm. Där finns inte bara mat för behövande, utan också utbildning och aktiviteter. – Det är underbart och väldigt avslappnande, säger Mahmood Khavar.

Lokalen ligger i samma byggnad som Sheraton hotell i centrala Stockholm och varje dag kommer det mellan 100 och 200 personer hit. Och på Kulturhuset för hemlösa erbjuder man mer än bara mat.

Här finns bland annat undervisning i svenska och engelska, datorrum, bibliotek och en musikstudio. Dessutom finns ett massagerum.

I en massagestol sitter Mahmood Khavar.

– Det är underbart och väldigt avslappnande. När man sovit utomhus och kommer hit så kan man få slappna av en stund, säger han.

Före detta hemlös jobbar för hemlösa

Personen som ligger bakom verksamheten är Kavian Ferdowsi. Han är flykting från Iran och har själv varit hemlös i flera år. Numera ägnar han all sin tid åt att hjälpa andra hemlösa, bland annat driver han hemsidan hemlosa.se.

– Jag tänkte att hemlösa inte bara behöver mat, och i bästa fall en dusch. Jag tänkte att det behövs någonstans dit man kan gå och ta sig tillbaka till samhället, säger han och fortsätter:

– Man behöver någonstans dit man kan gå och utbilda sig och hitta ett nytt liv.

Ny lokal behövs till 2018

Lokalen har Kavian Ferdowsi fått låna utan kostnad för att driva Kulturhuset för hemlösa fram till 2018 då lokalen ska rivas och utrustningen som finns på plats är gåvor från privatpersoner.

Maten som delas ut kommer från företag och privatpersoner, och under vintern så hjälper S:ta Clara kyrka till med utdelningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer