Fatemeh Khavari, talesperson Ung i Sverige, var på plats på Arlanda. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: SVT

25 personer har utvisats till Afghanistan

Publicerad

Under måndagskvällen utvisades 25 personer till Kabul i Afghanistan, samtliga var män och äldre än 18 år. Transporterna ska enligt polisen ha gått lugnt till.

– Samtliga återvändare var män och alla var äldre än 18 år. Alla utvisningar som skulle verkställas har verkställts, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen.

Personerna som utvisades hämtades från ett flertal olika förvar runt om i Mälardalsområdet, ett tiotal ska ha hämtats från förvaret i Märsta.

– Det rör sig om 23 ärenden som var överlämnade från Migrationsverket och ytterligare två personer som var dömda för brott och till utvisning, säger Patrik Engström.

Flygplanet avgick runt klockan 21.40 och landade vid 06.30 lokal tid. Transporterna ska ha gått lugnt till, både under flygresan och vid ankomsten till Kabul, enligt polisen.

”Sverige utvisade flyktingar igår”

– Att de här människorna har utvisats är verkligen fruktansvärt. Sverige utvisade flyktingar igår, säger Fatemeh Khavari, talesperson Ung i Sverige, som även var på plats vid förvaret i Märsta och demonstrerade mot de planerade utvisningarna.

Sammanlagt befann sig ett hundratal personer på plats utanför förvaret för att protestera. Demonstrationerna ska enligt polisen ha gått relativt lugnt till. Några personer försökte blockera vägen för bussen och blev då avlägsnade från platsen.

Fatemeh Khavari var en av flera personer som i bil följde efter bussen till Arlanda.

– Vi försökte få mer information om utvisningarna på flygplatsen. Det känns väldigt tungt, men vi gjorde vårt bästa. Vi kunde inte göra någonting mer, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer