Eurovision blev en hit. Foto: SVT

Eurovisionfinal gav klirr i kassan

Uppdaterad
Publicerad

En utvärdering visar att Eurovision-evenemanget blev en riktig framgångssaga för Stockholmsregionen. Det visar siffror som SVT Stockholm tagit del av.

Över 200 miljoner tv-tittare världen över såg finalen av Eurovision Song Contest som sändes från Globen. Men många valde även att resa till Stockholm för att vara på plats under festivalveckan i maj. De olika föreställningarna lockade 38.000 unika besökare utöver press och de olika ländernas delegationer.

Stockholms stad egen utvärdering av finalveckan visar att åtta av tio av de tillresta besökarna gav Stockholms högsta betyg som värdstad. Bland stockholmarna själva var det sju av tio som var ganska eller mycket positiva till att finalen arrangerades i hemstaden.

Ekonomisk framgång

Även ekonomiskt var evenemanget en framgång med en omsättning på 263 miljoner kronor, alltså pengar som besökare spenderade på till exempel hotell, mat, nöjen och shopping. Bara hockey-VM 2012 har dragit in lika mycket pengar om man ser på stora, publika evenemang de senaste åren.

– Jag hade skyhöga förväntningar och jag kan säga att mina förväntningar slog in, säger Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Många vill komma tillbaka

Hon konstaterar att Stockholm visade upp sig från sin allra vackraste sida, inte minst vädermässigt vilket spelar stor roll för det bestående intrycket bland besökare.

– Hela 80 procent av journalisterna svarade i vår undersökningen att de vill komma tillbaka till Stockholm som turister någon gång de närmaste två åren vilket är ett oerhört gott betyg.

Karin Wanngård väljer också att lyfta fram Sveriges Television som en viktig faktor för framgångarna med finalen i den stora europeiska sångtävlingen.

– Tillsammans med medarbetare från Stockholms stad gjorde de en fantastiskt prestation, säger hon.

För SVT:s del ledde den presentationen till att man så sent som förra veckan vann det prestigefyllda, europeiska tv-priset Guldrosen som delades ut i Berlin. För första gången på 29 år tog man hem segern när finalen i Eurovision Song Contest utsågs till bästa underhållningsprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.