Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

Explosion i lägenhet i Jordbro – polisen utreder försök till mord

Uppdaterad
Publicerad

Det var vid 01.10 som räddningstjänsten larmades om att en explosion i en lägenhet i Jordbro i Haninge.

– Den första preliminära rapporten vi fick från polisen var att det skulle ha rört sig om en handgranat, säger Patrick Johansson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Enligt räddningstjänsten ska handgranaten sannolikt ha kastats in genom ett av lägenhetens fönster på andra våningen.

– Det var splitterskador i lägenheten och skador på vattenburna element som sprutade vatten, säger Patrick Johansson operativchef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Inga personer befann sig i den aktuella lägenheten vid tillfället för explosionen och inga personskador är rapporterade. Enligt Patrick Johansson ska intilliggande lägenheter inte ha fått några skador vid händelsen.

Utreder försök till mord

En förundersökning har inletts avseende allmänfarlig ödeläggelse alternativt försök till mord.

– Våra tekniker har varit på plats under natten och morgonen, och vi har även knackat dörr och pratat med grannar, säger Åsa Wallentin på Stockholmspolisen.

Kan du bekräfta att det rör sig om en handgranat?

– Jag kan inte kommentera det i nuläget. Det är också för tidigt att säga något om eventuella motiv, säger Åsa Wallentin.

Har boende runtomkring sett någon misstänkt?

– Vi har pratat med ett antal personer och jobbar fortfarande med uppgifter från vittnen och andra men mer kan jag inte gå in på under en pågående utredning, säger hon.

Enligt Åsa Wallentin ska det inte ha blivit några skador på själva fastigheten då det har blivit mer materiella skador i den aktuella lägenheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.