Extern granskning av dyra sjukhuskonsulter

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en granskning ska göras av Karolinska sjukhusets miljonrullning till konsulter, där också misstänkt jäv förekommit. Konsultbolaget BCG har sedan 2011 debiterat sjukhuset 257 miljoner kronor, många gånger utan fakturaunderlag.

En internrevision riktade tidigare i veckan hård kritik mot sjukhusets sätt att hantera inköpen av konsulttjänster. Revisionen ledde till att Stockholms läns landsting kräver pengar tillbaka från Boston Consulting Group (BCG).

En lista på förbättringsåtgärder har upprättats av de borgerliga partierna i landstingsstyrelsens ägarutskott, men nu vill de dessutom se en extern granskning av konsultupphandlingen.

Finns luckor?

– Vi vill ha inspel om det finns luckor i vårt arbete med att förebygga och upptäcka jäv och korruption som behöver täppas till – och hur det i så fall ska gå till, säger Irene Svenonius, moderat finanslandstingråd, till TT.

Landstingsdirektören får i uppdrag att utse en extern utredare, som ska lämna en första rapport senast den 30 april. Slutrapporten ska vara klar till årsskiftet.

– Den externa granskningen får större fokus än internrevisionen på att vara lösningsorienterad och ge förslag på hur vi ska arbeta i framtiden, säger Svenonius.

Otillräckligt förslag – kritisk opposition

Under fredagens extrainsatta sammanträde med landstingsstyrelsens ägarutskott la även Socialdemokraternas fram sitt förslag. Där ville de tillsätta en utredning om det har förekommit jäv och personkopplingar med anledning av internrevisionsrapporten på Karolinska sjukhuset.

– Vi utesluter inte att det som hänt kan bli föremål för brottsutredning gällande förskingring eller trolöshet mot huvudman, eftersom fakturaunderlag saknas, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

– Därmed vet vi inte hur mycket pengar som försvunnit eller vem som attesterat dessa fakturor. Utifrån det tycker vi att den granskning alliansen föreslår är otillräcklig. Vi la skarpa förslag om bland annat en utredning av jäv och personkopplingar, och det sa alliansen nej till, säger hon.

Konstant 13 timmar per dag

BCG-konsulterna kostade i genomsnitt 700 000 kronor i månaden per person. Nio av konsulterna uppgavs ha arbetat 13 timmar varje arbetsdag under 2,5 år, visade Dagens Nyheters granskning av Karolinska.

Som referens i en stor andel av fjolårets BCG-fakturor angavs sjukhusets dåvarande produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla – som tidigare arbetat som konsult på bolaget. Han lämnade med omedelbar verkan sjukhusjobbet i januari efter tidningens rapportering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.