Extra pengar till Skärgårdsstiftelsen

Uppdaterad
Publicerad

Skårgårdsstiftelsen, som i huvudsak finansieras av Stockholms läns landsting, har haft dålig ekonomi i många år. Men nu ska man få ett tillskott på 31 miljoner som ska lösa åtminstone en del av krisen.

Skärgårdsstiftelsen äger och förvaltar 40 områden från Örskär i norr till Landsort i söder. Tanken är att stiftelsen ska värna om skärgårdens natur- och kulturmiljöer och göra det möjligt för alla att kunna vistas i skärgården.

Men Skärgårdsstiftelsens ekonomi är dålig. Bland annat har man en pensionsskuld på mer än 30 miljoner kronor. Nu har landstinget beslutat sig för att skjuta till pengarna som behövs för att täcka upp pensionsskulden.

– Alliansen i Stockholms läns landsting, vi är nu överens att redan under det här året förstärka Skärgårdsstiftelsens ekonomi med drygt 30 miljoner kronor i väntan på ett långsiktigt avtal för finansieringen, säger Gustav Hemming (C), landstingsråd och ordförande på Skärgårdsstiftelsen.

Stora renoveringsbehov

Anslaget till stiftelsen från landstinget har varit oförändrat sedan 2010 och det finns ett stort och växande behov att renovera hus och modernisera vatten- och avloppssystem.

Skärgårdsstiftelsens vd Lena Nyberg har tidigare pratat om att man skulle behöva ett tillskott på mellan 200 och 250 miljoner kronor över en tioårsperiod.

– Vi har aldrig tidigare i Skärgårdsstiftelsen haft en tydlig bild av våra investeringsbehov. Det var först i årskiftet som vi blev klara med den grundpelaren för att kunna föra en seriös diskusion med landstinget om stiftelsen ekonomiska behov, säger Gustav Hemming.

– Under en 10-års period skulle vi behöva ungefär 200 miljoner kronor för att göra de investeringar och uppfylla de lagkrav som ställs på Skärgårdsstiftelsen, lägger han till.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.