1.000 kronor extra per förlossning till Stockholmssjukhusen i sommar. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Extrapengar till förlossningsvården för sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren brukar vara en mycket besvärlig årstid inom förlossningsvården och därför skjuter nu Stockholms landsting till extra pengar.

Totalt handlar det om 1.000 kronor extra för varje förlossning och 100 kronor extra för varje besök hos mödravården. Sjukhusen får använda pengarna som de vill.

– Vi vet att sommaren är ansträngd för förlossningsvården. De sex förlossningsenheterna i Stockholms län arbetar hårt för att ha en trygg och säker vård med tillräcklig bemanning. Det arbetet vill vi stimulera. Målet är att alla kvinnor tryggt ska kunna föda barn på det sjukhus de har valt i första hand, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd i ett pressmeddelande.

Samtidigt påpekar landstinget att det är viktigt att blivande föräldrar väljer de sjukhus som har plats den vecka det är beräknat att de ska föda. Förlossningsavdelningarna i Stockholmsområdet har varit hårt belastade länge.

Fullt på förlossningen sedan länge

Tidigare i maj kunde vi berätta att det inte fanns ett enda förlossningsrum ledigt i hela länet, och i mars sade sjukvårdsminister Gabriel Wikström att det finns en oro i Stockholm om förlossningsvården kommer finnas där när man behöver den.

Men trots många rapporter om hur belastad förlossningsvården i Stockholm är menar barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin att förlossningsavdelningarna i Stockholms landsting kommer att ha tillräcklig kapacitet.

– Vi sköt till extra pengar inför sommaren förra året också och kunde se att de gjorde tydlig skillnad. Tyvärr ser vi en brist på barnmorskor men vi hoppas att ökade resurser kommer att hjälpa. Många inom landstinget arbetar intensivt på olika nivåer för att förlossningsvården ska fungera bra för både födande och personal under sommaren, säger Ella Bohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.