Vasaparken i Stockholm fylldes av folk under fredagen. Alla som gläds åt att sommaren är här får dock räkna med ett bakslag när kallare temperaturer drar in över landet i veckan. Foto: Ylva Larsson, SVT

Extremtidig sommar i Stockholm – men nu väntar ”aprilväder”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det bekräftat: Sommaren kom extremtidigt till Stockholm i år. Bara en gång tidigare har den meteorologiska sommaren anlänt före den 17 april – det var för 215 år sedan.

– En årstid kan aldrig backa, men den här veckan kommer kännas som ett rejält bakslag, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

I huvudstaden har SMHI mätt temperaturen sedan 1756 och bara en gång sedan dess har dygnstemperaturen legat på minst 10 grader under fem dygn i följd tidigare. Året var 1803 och den meteorologiska sommaren inträffade under den mycket varma aprilmånaden, den 14 april.

I år var Stockholm först i Svealand med att få meteorologisk sommar då mätstationen i Observatorielunden uppmätte sommartemperaturer under perioden 17-22 april.

– Det är extremt tidigt. Förra veckans värme i södra Sverige och upp till Mälardalen var exceptionell. Det räckte för att det skulle bli sommar, men det var verkligen på håret. Hade det varit sju dygn som mättes hade det inte blivit meteorologisk sommar, säger Per Stenborg.

Sommaren tidig – men våren var sen

Den meteorologiska våren anlände till Stockholm den 2 april i år, vilket var ovanligt sent. Stockholm får normalt vår den 16 mars och sommar den 13 maj.

– Våren ska vara i nästan två månader, i år varade den i två veckor.

Magnolian har slagit ut i Stockholm. Foto: Ingrid Thörnqvist, SVT

Även Horn i Östergötland och Gladhammar, Kalmar och Oskarshamn i Småland fick meteorologisk sommar den 17 april. Malmö och Lund var först i Sverige med att ha haft en dygnstemperatur på minst 10 grader under fem dygn i följd, den 16 april.

– Svenskt rekord är den 11 april. Från vårdagjämningen och fem, sex veckor framåt händer det väldigt mycket med vädret. Solen står högre varje dag, det går väldigt snabbt.

I fredags var det 27,2 grader varmt i Oskarshamn. Det är den högsta temperaturen som har uppmätts i Sverige så tidigt i april. Värmerekordet för april är 29 grader.

”Det är kärvt”

Alla som gläds åt att sommaren är här får dock räkna med ett bakslag när kallare temperaturer drar in över landet i veckan.

– Nu blir det mer normalt aprilväder, meddelar SVT:s meteorolog.

Redan i dag väntas regn i Götaland och Svealand och det ostadiga vädret håller i sig till mitten av veckan. I södra Sverige väntas också blåsten föra med sig björkpollen som gör det besvärligt för allergiker. Någon säker prognos för när resten av Sverige får sommar finns inte.

– Jag skulle vilja säga att det är kärvt. Från helgen eller nästa vecka börjar det hända något, men då är vi nästan inne maj, säger Per Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.