Bristen på gratistoaletter har lett till att en del tvingas göra sin behov på allmänna platser. Foto: SVT

Få gratistoaletter i innerstan

Uppdaterad
Publicerad

Många folktäta platser i Stockholms innerstad saknar avgiftsfria allmänna toaletter. Det har lett till problem med avföring i parker och på allmänna platser.

Många köpcenter och även restauranger tar ut en liten summa för att besöka toaletten, på T- Centralen kostar ett toalettbesök 10 kronor per person.

Akram Monfared har tröttnat på att jaga tillgängliga toaletter på stan. Hon har skickat in flera medborgarförslag om att det behövs flera offentliga toaletter att springa till när nöden är som störst.

– När man ska hem efter jobbet så vågar jag inte dricka en kopp kaffe eller gå på happy hour, säger Akram Monfared.

Hon önskar en annan kultur där restauranger bjuder på ett toalett besök, samtidigt skulle det skapa en bättre stämning i stan.

– Man ger en tjänst till befolkningen eller turisterna.

”Hundarna äter bajset”

Även stadens hundägare märker av toalettbristen.

– Många hundägare klagar på att det är bajs i parkerna. Det är ett stort problem. Hundarna äter och rullar sig i bajset, sedan får vi skäll fast det inte är hundbajs som är ute i parkerna, säger hundägaren Bettina Huseinagec.

”Vi kan inte ställa ut toaletter hur som helst”

Stockholms stad har satsat på att bygga nya avgiftsfria offentliga toaletter men på de ställen där det rör sig flest människor har ingenting hänt. Vid Slussen och på Medborgartorget som är samlingsplasten för både krogbesökare och många hemlösa missbrukare finns inga gratis toaletter.

– Det här är platser där det är svårt att ställa ut toaletter, eftersom varje toalett som ska ut krävs det ett bygglov. Det måste också dras fram vatten och el till toaletterna, säger Daniel Helldén (MP) trafikborgarråd i Stockholms stad.

Men då tvingas fattiga människor göra sina behov i buskarna – är det värdigt?

– Självklart ska inte det ske, men vi kan inte ställa ut toaletter hur som helst i stan, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.