Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Österåkers kommun har arbetet mot så kallade livskvalitetsbrott gett resultat. Hör säkerhetschefen Ulf Palmgren berätta hur de gått tillväga. Foto: Sandy Kallyny/SVT

Från öppen droghandel till få brott – så har Österåker vänt trenden

Uppdaterad
Publicerad

Livskvalitetsbrott, det är polisens nya begrepp på brott som påverkar dig som invånare i vardagen. I botten på listan av kommuner i Stockholms län hamnar Stockholm och Nynäshamn, enligt en ny rapport. Men i toppskiktet placerar sig Österåker, som arbetat med att göra kommunen – och framförallt – torget säkrare.

– Det är till exempel våld i offentlig miljö, narkotikabrott och stölder, säger Ulf Palmgren, säkerhetschef i Österåker kommun, som hamnar på fjärde plats när länets 26 kommuner för första gången rankas utifrån få anmälda livskvalitetsbrott per 10 000 invånare.

Kommunen har sedan flera år tillbaka arbetat på olika sätt för att minska antalet livskvalitetsbrott, inte minst på torget i Åkersberga centrum där det tidigare har skett en hel del öppen droghandel.

– Vi hade tidigare en så kallad öppen drogscen som vi nu lyckats åtgärda, och inte har kvar på den här platsen.

I klippet ovan berättar Ulf Palmgren om hur de har arbetat mot så kallade livskvalitetsbrott.

Varierar i länet

Antalet livskvalitetsbrott varierar kraftigt mellan länets kommuner, enligt rapporten. Vaxholm är kommunen med färst anmälda brott i förhållande till antalet invånare, medan Stockholms kommun, allra mest i centrum, står för den högsta siffran. Otryggheten är högst bland kvinnor, unga, personer med utländsk bakgrund samt boende i flerfamiljshus, står det i rapporten, som bland annat Länsstyrelsen i Stockholms län och Polisen tagit fram.

Livskvalitetsbrott i Stockholm

Totalt polisanmäldes drygt 227.000 livskvalitetsbrott år 2021, en minskning med tre procent jämfört med år 2020. Stockholms stad har flest livskvalitetsbrott per invånare medan Vaxholm har minst med drygt 15 procent av Stockholm stads antal.

Skadegörelse och fordonsbrott dominerar livskvalitetsbrotten i samtliga kommuner. Andelen narkotikabrott varierar kraftigt mellan kommunerna.

Dödligt våld har ökat i Stockholm under en längre tid. Sedan 2010 har det ökat med närmare 70 procent till år 2021. Allt större andel utgörs av skjutningar och kan hänföras till konflikter mellan kriminella nätverk.

Sett till mord och dråp, grov misshandel, rån respektive våldtäkt står 9 procent av basområdena för 50 procent av de grova brotten.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholms län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.