Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Båtägaren Klas: ”Tanksystemet hjälper ju inte om stationen inte funkar” Foto: Moa Ferm/SVT

För få tömningsstationer och många ur funktion

Uppdaterad
Publicerad

Enligt lag får man inte tömma sitt toalettavfall rakt ner i sjön. Samtidigt vittnar båtägare om att det är svårt att hitta tömningsstationer och att stationerna sällan fungerar.

Båtägare måste använda sig av tömningsstationer som finns vid olika hamnar i Stockholms län för att göra sig av med sitt avfall. Det är något som är problematisk, menar båtägarna, då det är en brist på stationer vid vissa hamnar och att de inte alltid fungerar som de ska. 

– Vi får in ganska många mejl och telefonsamtal från båtägare som tycker att de inte funkar bra, så det behöver bli bättre. Det behöver bli fler tömningsstationer och de som finns behöver också fungera bättre, säger Lina Petersson, sakkunnig i båtmiljö på Transportstyrelsen.

Karta över var stationer finns

På Transportstyrelsens hemsida finns en interaktiv hamnkarta där man kan se var stationerna finns. Båtägarna kan grön- eller rödmarkera beroende på om stationen funkar eller inte. Man kan även lämna en kommentar och skriva vad som är fel så att det kan åtgärdas.

Men hamnkartan är inte alltid pålitlig och det tar ofta lång tid innan problemet är åtgärdat. 

– Det är ju egentligen användarna som ska hjälpa varandra att berätta var det funkar och inte funkar, så det bra om alla kan hjälpas åt och hålla kartan uppdaterad, säger Lina Petersson.

Titta på videon för att höra vad båtägarna vi pratat med tycker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer