Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Malin Johansson sade upp sig från Sollentuna kommun i somras, utan att ha ett jobb att gå till. Hon är i dag kritisk till arbetsmiljön och skulle inte rekommendera kommunen för någon annan. Mer om det här i klippet. Foto: SVT/Privat

Mobbning och utfrysning: Flera larm om Sollentunas bristande arbetsmiljö

Publicerad

Rädsla för repressalier och utfrysning. Personer på kommunledningskontoret som mår så dåligt att de överväger att sluta. SVT har talat med flera medarbetare och före detta anställda på Sollentuna kommun som nu riktar skarp kritik mot åratal av osund arbetsmiljö.

Kritiken handlar främst om arbetsmiljön på kommunledningskontoret, något som Mitti rapporterade om 2019.

För SVT berättar nu ett 15-tal medarbetare, som arbetat på kommunen de senaste två åren, att missförhållandena fortsatt – trots ledningens kännedom om problemen. Nu är det få som vågar larma.

– Folk är rädda och vågar knappt prata med oss. Det är ett problem, säger Ann-Charlotte Zetterberg som är lokal kontaktperson på fackförbundet Akavia.

Tidigare anställda kritiska

En av de tidigare anställda som vågar ställa upp men namn och bild är Malin Johansson, som fram till i somras arbetade på kontaktcenter.

– Jag kom från restaurangbranschen och trodde att det skulle bli bättre på kommunen. Det blev det inte. De anställda får fixa sin egen arbetsmiljö, och det sa cheferna rakt ut, säger Malin Johansson.

Arbetsmiljöundersökningar och sjukskrivningstal på vissa avdelningar, visar att det finns problem inom arbetsmiljöområdet. På en central avdelning säger var femte medarbetare att arbetsgivaren sällan eller bara ibland bemöter arbetsmiljöfrågor på ett respektfullt sätt.

På flera avdelningar av kommunledningskontoret ligger också sjukskrivningstalen långt över snittet i kommunen.

Efter SVT:s rapportering – kommunen tillsätter utredning

Vill få koll på arbetsmiljöläget. Kommunalrådet Henrik Thunes och den politiska ledningen i Sollentuna kommun har beställt en oberoende utredning av arbetsmiljöarbetet i kommunen. Foto: SVT

Henrik Thunes (M), ordförande i kommunstyrelsen, meddelar nu att Sollentuna kommun beställer en oberoende granskning av arbetsmiljöarbetet i kommunen. Kravet på en genomlysning kom även för två år sedan. Då valde ledningen att inte göra en utredning.

Klippet: Före detta anställda om arbetsmiljöproblemen i Sollentuna kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer