Facket tar strid om neddragning i brandförsvaret

Uppdaterad
Publicerad

Trots att bemanningen i Stockholms brandförsvar från och med måndag morgon skulle vara bantad arbetade alla enligt den gamla bemanningsplanen. Facket lade ett skyddsstopp på morgonen eftersom man menar ett sparplanen äventyrar brandmännens hälsa.

Facket menar att genom att skära ner utryckningsstyrkan från nio till sju man äventyrar man brandmännens hälsa. Man reagerar också på att det heller inte alltid ska finnas 89 tjänstgörande brandmän dygnet runt som tidigare utan betydligt färre under vissa tider på dygnet.

Matts Jangerstad, huvudskyddsombud på Kommunal, säger till ABC att skyddsstoppet infördes för att politikerna inte utarbetat en konsekvensbeskrivning om hur det blir efter den nya organisationen.

Fundera

-Man behöver gå tillbaka och fundera över vad konsekvenserna blir, säger Matts Jangerstad till ABC.

-Det kommer att blir färre brandmän efter omstruktureringen och det hotar dels brandmännens hälsa, men också tredje man när för få man finns på plats. Det kan bli en skillnad på liv och död, säger Anders Cederberg, ordförande för Stockholmsavdelningen av brandmännens Riksförbund.

60 miljoner ska sparas under 2007 och 2008. Brandchefen, Hans Lagerhorn, får nu skarp kritik från brandmännen för att han inte lyckats få politikerna att förstå brandförsvarets behov för att kunna fullgöra en god räddningstjänst.

Har rätt att tycka

-Brandmännen har självklart rätt att tycka så, men detta är ett politiskt beslut. Men självklart är det så att man inte får samma räddningstjänst när man får såpass mycket mindre medel, säger Hans Lagerhorn.

Vid lunchtid på måndagen satte sig Arbetsmiljöverket i möte med representanter för Kommunal och ledningen för räddningstjänsten.

Arbetsmiljöinspektör Stig Andersson säger till ABC att man inte anser att det är någon omedelbar fara för personalen och därför har man beslutat att upphäva skyddsstoppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.