Hobbybesättningar av höns får vistas utomhus om de är inhägnade. Säljer man ägg från hönsen måste de däremot hållas inne. Foto: Märta Hulth/SVT

Fågelinfluensa hos både tamfåglar och vilda fåglar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Det första fallet av fågelinfluensa hos tamfåglar i Stockholms län har konstaterats i veckan. Det handlar om en hobbybesättning av höns i Ekerö kommun, enligt länsstyrelsen. Även i Nacka och Södertälje har det konstaterats fall av fågelinfluensa.

Det pågående utbrottet av fågelinfluensa i Sverige och Europa är det största hittills. Utöver det konstaterade fallet av tamfåglar i Ekerö så har fågelinfluensa även konstaterats på vilda fåglar i länet. Det handlar om en berguv i Nacka och två knölsvanar i Södertälje.

När det gäller de smittade hönsen på Ekerö kommer de från en hobbybesättning, vilket innebär att ingenting från hönsen säljs – till exempel så används ägg från hönsen bara i det egna hushållet.

Fågelinfluensaviruset är mycket smittsamt mellan fåglar men enligt länsstyrelsen så bedömer den europeiska smittskyddsmyndigheten att smittrisken till människa med de aktuella fågelinfluensatyperna är låg. Enligt Livsmedelsverket kan man fortsätta äta fågelkött och ägg.

De smittade fåglarna – både vilda och tamfåglar – avlivas och destrueras .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.