Hör 82-åriga Lilly från Solna berätta om hur fönsterbluffaren försökte lura henne. Foto: SVT

Bluffande fönsterputsare försökte lura Lilly

Uppdaterad
Publicerad

Flera äldre personer i Stockholmsområdet har blivit uppringda av bedragare som påstår sig kunna hjälpa till och tvätta de äldres fönster. I själva verket är det ett sätt att få tillgång till bostaden och länsa den på värdesaker.

Det handlar om män som ringer upp äldre personer och utger sig för att vara fönsterputsare. I telefon säger männen att tjänsten är kostnadsfri och erbjuds av kommunen. När 82-åriga Lilly i Solna blev uppringd var det en vänlig röst på andra sidan luren.

– Telefonen ringde och så var det en kille som var väldigt trevlig och sa ”Hej, jag tänkte komma och hjälpa dig, jag tänkte komma och tvätta fönster åt dig”, berättar Lilly för SVT Nyheter Stockholm.

Förstod att något var fel

Men snart började Lilly ana att något inte stod rätt till. Hon ringde därför både till polisen och kommunen för att kontrollera om det mannen sa stämde. Enligt kommunen erbjuder de inte alls någon gratis fönstertvätt.

”Förnedrande mot äldre människor”

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet ökade antalet anmälningar av bedrägeribrott med just äldre personer som måltavlor under hela 2016. Enligt Mattias Falkbåge som är gruppchef på polisens nationella bedrägericentrum är problemet svårt att komma åt.

– Det går men det krävs mycket arbete, säger Mattias Falkbåge.

Lilly tycker att det är viktigt att få stopp på dessa bedrägerier.

– Det är ju förnedrande mot äldre människor. Att några sitter och räknar ut hur de ska lura äldre människor, det är bara för mycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.